2 december 2021

Aanstekers, wat je moet weten!

2 min read
aanstekers

Een aansteker is een buisje met vloeibare brandstof dat je met behulp van een ontsteker kunt ontbranden. Het wordt meestal gebruikt om iets anders aan te steken zoals een kaars of een kampvuur.

Plastic

Aanstekers worden vaak gemaakt van plastic. Deze kun je maar een keer gebruiken. Als het reservoirtje met brandstof leeg is, wordt het weggegooid. Vandaar ook de naam wegwerpaansteker. Bij duurdere aanstekers kun je de brandstof bijvullen.

Hoe werkt het?

De aanstekers werken doordat de brandstof in contact komt met een vonk. Die vonk maak je door de knop van de aansteker naar beneden te drukken, zodat er een vonk van een vuursteentje komt. De vonk in combinatie met de brandstof, zorgt voor het vlammetje. Niet elke aansteker werkt met een vuursteentje. Sommige werken met een drukknop waarbij er een elektrische vonk, gas laat ontbranden.  

aanstekers

Veiligheid

Het is erg belangrijk om bij het gebruik van vuur de veiligheid ook in acht te nemen. Houd bijvoorbeeld altijd de aansteker verticaal vast. Hou hem onder het voorwerp dat je wilt aansteken. Hoe je de aansteker ook vasthoudt, de vlam zal verticaal blijven en als je de aansteker horizontaal vasthoudt, kun je je hand verbranden. Ga verstandig met de vlam om. Vuur is een krachtig middel en kan al snel flinke schade toebrengen. Steek nooit een vuur aan dat je niet zelf uit kunt maken. Ten slotte is het belangrijk dat je je aansteker niet langer dan twee minuten laat branden. Als je hem te lang aan laat staan, zal de aansteker oververhit raken. Dit kan brandplekken op zowel je handen als je spullen veroorzaken. Aanstekers bestaan uit metaal en plastic, twee stoffen die warmte goed geleiden. Let dus goed op dat je je hand niet verbrandt. Als een aansteker te warm wordt, kun je hem het beste even laten afkoelen voordat je hem weer gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *